Buro Verschillig

Voor wie het verschil wil maken

Inclusief onderwijs

Gambia 2013 216Ik zet me graag in voor inclusief onderwijs. Dat heeft in Nederland lange tijd een beetje in de taboe-sfeer gezeten. Voorstanders van inclusief onderwijs zouden eigenlijk vermomde tegenstanders van speciaal onderwijs zijn. Dat wordt dan gepareerd met de uitspraak ‘speciaal onderwijs is een dienst, geen plek’. In zo’n discussie staat de belangen van het instituut onderwijs, en niet het kind centraal. Dat moet anders.

Diversiteit
Ik zet me in voor het recht van elk kind om in de eigen buurt samen naar school te gaan, ongeacht beperking, herkomst of afkomst. En met en van elkaar te leren hoe je in al je diversiteit samen de toekomst vormgeeft. Ik zet me in voor het recht van scholen om te verschillen in onderwijsconcept en didactische aanpak, vanuit een pedagogische visie dat elk kind anders is, erbij hoort en meetelt. Ik verzet me dus ook graag tegen de toets- en afrekencultuur die onze overheid de afgelopen 10 jaar gevestigd heeft.

support
Om passend, inclusief onderwijs mogelijk te maken, horen scholen en kinderen veel betere support te krijgen van maatschappelijk werk, jeugdzorg en onderwijsspecialisten. En ook de cultuur, het curriculum en de didactiek van de school moeten gestoeld zijn op diversiteit. Onze overheden en publieke bestuurders horen daarvoor de regelingen te treffen en de afspraken te maken. Ook hier moeten niet de instellingen, maar het kind en diens kansen en rechten centraal komen te staan.

Voorhoede
Het lijkt in Nederland nu misschien, of ik daarmee tot een ‘veel te vernieuwende’ voorhoede behoor, maar over het belang van hoogwaardig en inclusief onderwijs voor iedereen is internationale consensus. Ook ons Nederland heeft op 12 april 2016 – als hekkensluiter van de ontwikkelde landen – het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap geratificeerd.
En daarmee wordt inclusief onderwijs de norm, niet de uitzondering.
Omdat de praktijk weerbarstiger is dan de leer, help ik ouders, scholen, hun besturen en samenwerkingsverbanden enorm graag met de praktische realisatie hiervan.

Verklaring van Salamanca en VN Verdrag art 24

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Ady Hoitink

Aanjager, verbinder en conceptversterker bij Buro Verschillig en Netwerk Perspectief. Werkt aan passend onderwijs en een samenleving waarin iedereen opvalt en niemand uitvalt. "‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Iedereen dient op dezelfde manier behandeld te worden."

%d bloggers liken dit: