Buro Verschillig

Voor wie het verschil wil maken

Aangenaam kennis maken…

portret najaar 2015 adyAdy Hoitink (1968) is de oprichter van Buro Verschillig:

“Mijn lijfspreuk is: met al je talent, worden wie je bent. Ik vind dat we het aan kinderen en aan onze toekomst verplicht zijn, om al hun mogelijkheden te zien en deze te helpen opbouwen. En aan beroepskrachten en publieke instellingen om hen te laten stralen in hun vak en in hun doelstelling: de toekomst mogelijk maken.

 

Er is een mooie oude uitspraak van de beroemde Braziliaanse bevrijdingspedagoog Paolo Freire. Er is niet zoiets als neutraal onderwijs, stelt hij. Onderwijs is of disciplinerend en leidt mensen op tot aanpassing in de geldende normen, of het emancipeert en wordt ‘de praktijk van vrijheid, het middel waarmee mannen en vrouwen zich kritisch verstaan met de werkelijkheid en ontdekken hoe ze kunnen deelnemen in de transformatie van hun wereld.’

Scholen, pedagogische voorzieningen en opvoeders kunnen er elke dag voor kiezen, vanuit welke visie ze willen opvoeden en lesgeven.

Paolo Freire en Ady

 

In de praktijk hebben we in Nederland een selectief educatief stelsel dat lang niet alle kinderen gelijke kansen geeft. Zie bijvoorbeeld dit filmpje over de Staat van het Onderwijs 2014/2015. De instituties van onze ‘participatiesamenleving’ maken het meedoen soms minder mogelijk. Al sinds mijn studietijd ben ik gegrepen door de vraag, hoe je zulke uitsluitingsmechanismen kan tegengaan en ‘insluiting’ kunt mogelijk maken. Onze verzorgingsstaat is krakend vastgelopen, we moeten naar een participatiesamenleving toe: Een samenleving waarin iedereen opvalt en niemand uitvalt.

Dat vraagt een kanteling van aanbodgericht, institutioneel werken naar vraaggericht maatwerk leveren. Van ‘kind volgt onderwijs’ naar ‘onderwijs volgt kind’. En van ‘over u, zonder u’, naar versterking van de eigen kracht van kinderen, hun gezinnen en hun eigen netwerk.

Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan hoe je die beweging in scholen, jeugdinstellingen en gezamenlijk in een buurt of stad kunt inzetten. Ik pendel  daarbij tussen de verschillende jeugdsectoren en tussen beleid en praktijk. Mijn sleutels:

 • Een helder gezamenlijk doel in termen van effect voor kinderen.
 • Niet over u maar van en met u.
 • Veranderkundig degelijk en inhoudelijk congruent
 • Leiderschap in alle lagen.
 • Oplossingsgericht werken.
 • Organiseren van vertrouwen.
 • Elk korreltje talent zien en benutten.
 • Eigenaarschap zo ‘laag’ mogelijk, de rest is er altijd om zich overbodig te maken – ook ik!

Hiervoor was ik 8 jaar onderwijsadviseur op het gebied van passend onderwijs en onderwijskansen bij APS onderwijsadvies. En 8 jaar onderhandelaar en hoofd beleid bij de Algemene vereniging schoolleiders AVS. Mijn basis is een sociaal-wetenschappelijke opleiding arbeidsvraagstukken en actieonderzoek.

Ik woon in Utrecht in de prachtige diverse wijk Zuilen met mijn twee zoontjes. Ik hou ervan om te tuinieren, het Vorstelijk Complex te bezoeken en participatie in mijn eigen wijk in praktijk te brengen.

CV op LinkedIn.

Advertenties

Eén reactie op “Aangenaam kennis maken…

 1. Edward van Os
  19 januari 2014

  Hoi Ady,

  Hierbij even een niet direct professionele reactie van een oud-klasgenoot bij het CLV.
  Ik kwam via snuffelen bij U onbeperkt bij jou terecht. Ken je me nog, We zaten in de brugklas bij elkaar.
  Ik herkende je meteen. Leuk om te zien hoe je terecht gekomen bent, en wat jou bezig houdt en beweegt.
  Zelf zit ik ook in het “sociale domein”, werk als consulent bij MEE in Utrecht. Ik woon ondertussen in Houten met gezin, drie kinderen van 9, 13 en 14 jaar.
  Ik ga je ook even uitnodigen via Linkedin.

  Hartelijke groet,

  Edward van Os

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Ady Hoitink

Aanjager, verbinder en conceptversterker bij Buro Verschillig en Netwerk Perspectief. Werkt aan passend onderwijs en een samenleving waarin iedereen opvalt en niemand uitvalt. "‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Iedereen dient op dezelfde manier behandeld te worden."

%d bloggers liken dit: