Buro Verschillig

Voor wie het verschil wil maken

Maak samen kennis met Ady Hoitink

portret najaar 2015 adyAdy Hoitink (1968) is de oprichter van Buro Verschillig:

“Mijn lijfspreuk is: met al je talent, worden wie je bent. Ik vind dat we het aan kinderen en aan onze toekomst verplicht zijn, om al hun mogelijkheden te zien en deze te helpen opbouwen. En aan beroepskrachten en publieke instellingen om hen te laten stralen in hun vak en in hun doelstelling: de toekomst mogelijk maken.

 

Er is een mooie oude uitspraak van de beroemde Braziliaanse bevrijdingspedagoog Paolo Freire. Er is niet zoiets als neutraal onderwijs, stelt hij. Onderwijs is of disciplinerend en leidt mensen op tot aanpassing in de geldende normen, of het emancipeert en wordt ‘de praktijk van vrijheid, het middel waarmee mannen en vrouwen zich kritisch verstaan met de werkelijkheid en ontdekken hoe ze kunnen deelnemen in de transformatie van hun wereld.’

Scholen, pedagogische voorzieningen en opvoeders kunnen er elke dag voor kiezen, vanuit welke visie ze willen opvoeden en lesgeven. Ik help ze graag als ze kiezen voor de tweede optie van Freire, hoe weerbarstig hun praktijk ook is.

 

Paolo Freire en Ady

 

In de praktijk hebben we in Nederland een selectief educatief stelsel dat lang niet alle kinderen gelijke kansen geeft. Zie bijvoorbeeld dit filmpje over de Staat van het Onderwijs 2014/2015. De instituties van onze ‘participatiesamenleving’ maken het meedoen soms minder mogelijk. Al sinds mijn studietijd ben ik gegrepen door de vraag, hoe je zulke uitsluitingsmechanismen kan tegengaan en ‘insluiting’ kunt mogelijk maken. Stappen op weg naar een samenleving waarin iedereen opvalt en niemand uitvalt.

Dat vraagt een kanteling van aanbodgericht, institutioneel werken naar vraaggericht maatwerk leveren. Van ‘kind volgt onderwijs’ naar ‘onderwijs volgt kind’. En van ‘over u, zonder u’, naar versterking van de eigen kracht van kinderen, hun gezinnen en hun eigen netwerk, professionals en (interdisciplinaire) teams.

Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan hoe je die beweging in scholen, jeugdinstellingen en gezamenlijk in een buurt of stad kunt inzetten. Ik pendel  daarbij tussen de verschillende jeugdsectoren en tussen beleid en praktijk. Mijn sleutels:

  • Een helder gezamenlijk doel in termen van effect voor kinderen.
  • Niet over u maar van en met u.
  • Veranderkundig degelijk en inhoudelijk congruent.
  • Leiderschap in alle lagen.
  • Oplossingsgericht werken.
  • Organiseren van vertrouwen.
  • Elk korreltje talent zien en benutten.
  • Eigenaarschap zo ‘laag’ mogelijk, de rest is er altijd om zich overbodig te maken – ook ik!

Voordat ik Buro Verschillig oprichtte, deed ik 18 jaar ervaring op als adviseur, trainer, coach, projectleider, onderzoeker, auteur/redacteur, leidinggevende en onderhandelaar in de onderwijs- en jeugdsector. Ik was hoofd beleid bij de Algemene Vereniging  Schoolleiders, teamleider passend onderwijs bij adviesbureau APS en projectleider inclusief onderwijs bij stichting Perspectief. Mijn basis is een sociaal-wetenschappelijke opleiding arbeidsvraagstukken en actieonderzoek.

Ik woon in Utrecht in de prachtige diverse wijk Zuilen met mijn twee zoontjes. Ik hou ervan om te tuinieren, het Vorstelijk Complex te bezoeken en participatie in mijn eigen wijk in praktijk te brengen.

Ik ben betrokken, deskundig, ideeënrijk en verbindend. Ik werk met wat er is, help je het groter en rijker te maken, en verbind binnen- en buitenwereld. Waar nodig pendel ik moeiteloos tussen praktijk en politiek, individu en systeem.

Voor wat anderen beter kunnen, heb ik de beste professionals in mijn netwerk. Vakmensen, die net als ik werken vanuit een diepe verbondenheid met scholen, kinderen en maatschappelijke innovatie. Als ik niet de beste ben voor jouw vraag, denk ik graag met je mee wie je wel kan ondersteunen.

Naast mijn werk deed ik ervaring op in bestuurlijke, toezichthoudende en politieke rollen. Ik tweet over wat me verschillig raakt op @Adyhoi.

CV op LinkedIn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Ady Hoitink

Aanjager, verbinder en conceptversterker bij Buro Verschillig en Netwerk Perspectief. Werkt aan passend onderwijs en een samenleving waarin iedereen opvalt en niemand uitvalt. "‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Iedereen dient op dezelfde manier behandeld te worden."

%d bloggers liken dit: