Buro Verschillig

Voor wie het verschil wil maken

Een déjà vu: de nieuwe zorg-apartheid

Het blog dat ik hier onder de aandacht breng, verwoordt waarom ik me met hart en ziel inzet voor een toekomst met inclusieve scholen. Passend onderwijs kan geen apartheidsonderwijs zijn. In een pluriforme maatschappij horen pluriforme scholen die diversiteit als kennisbron zien voor leren tbv de toekomst.
En waarom ik mij met hart en ziel inzet voor bewonersnetwerk U Onbeperkt en bewonersbeheer voor het Vorstelijk Complex: vernieuwende initiatieven die mijn stad en mijn wijk hopelijk veerkrachtiger, socialer en meer onderling verbonden maken. Lezen dit blog!

Kanteldenker

Toen ik 30 jaar geleden een half jaar in Zuid-Afrika was, zag ik met eigen ogen wat apartheid daar betekende. Als je zwart was mocht je niet met de blanke bus, of – als uitzondering – slechts staand, achterop het ‘schellinkje’. 

Er was blank onderwijs en zwart onderwijs, goed onderwijs en ondermaats onderwijs, en dat laatste, dat ondermaatse met weinig kans op een goede baan. Je kon als zwarte in de mijnen gaan werken of lorrychauffeur worden voor een paar Rand per maand. Ik kan er nog boos over worden. Apartheid is het Afrikaner woord voor “isolement”. Het ontstond tijdens de crisis van de jaren ‘30. Door die crisis werden kansarmen onderworpen aan een gescheiden ontwikkeling. De huidige crisis veroorzaakt een nieuwe vorm van apartheid. En dit keer niet gebaseerd op ras of geloof, of ver weg in Afrika, maar hier dichtbij in Nederland, namelijk op basis van je handicap…

View original post 620 woorden meer

Categorieën:Uncategorized